Alle store amerikanske banker består centralbankens stresstest

Alle store amerikanske banker har bestået den amerikanske centralbanks årlige stresstest, der vurderer, hvor godt bankerne vil klare sig i en stor finanskrise.

Det oplyser centralbanken onsdag.

Alle 23 banker, som centralbanken har stresstestet, "er godt positioneret til at modstå en alvorlig recession og fortsætte med at låne til husholdninger og virksomheder selv under en alvorlig recession", lyder det i en rapport.

Det seneste resultat kommer i kølvandet på udbredt turbulens i bankverdenen i USA og Europa tidligere i år. Uroen blev skabt af det pludselige kollaps af den californiske bank Silicon Valley Bank (SVB).

SVB's kunder hev i hast deres lån ud af banken på grund af bekymringer over hurtigt stigende renter.

- Dagens resultat bekræfter, at banksystemet fortsat er stærkt og modstandsdygtigt, siger Michael Barr, der er centralbankens viceformand for overvågning, i en udtalelse.

- Vi skal blive ved med at være ydmyge i forhold til, hvordan risici kan opstå og fortsættes vores arbejde med at sikre, at banker er modstandsdygtige over for en vifte af økonomiske scenarier, aktier og andre stressfaktorer, tilføjer han.

Små lokale banker og mellemstore regionale banker er undtaget fra stresstesten.

I dette års stresstest indgik, at bankerne ville stå over for en alvorlig global recession, betydelig nedgang i prisen på kommercielle og private ejendomme, en substantiel stigning i ledige kontorer og en stigning i arbejdsløsheden.

I det scenarie konkluderer centralbanken, at bankernes totale egenkapital i forhold til kapitalforhold, hvilket virker som en stødpude mod tab, ville falde med 2,3 procentpoint til 10,1 procent.

Alle bankerne ville forblive over minimumkravet til kapital under den hypotetiske recession.

I en udtalelse siger præsidenten for American Bankers Association, Rob Nichols, at resultatet viser, at amerikanske banker fortsat er stærke.

/ritzau/AFP



Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder

FN-rapport: Globale kriser udnyttes til produktion af narkotika

Billig, nem og hurtig produktion af syntetisk narkotika har transformeret markedet for ulovlige stoffer over hele verden, og det medfører "dødbringende resultater", lyder det fra FN søndag.

Flere mennesker kæmper med stofmisbrug, mens kriminelle fortsætter med at udnytte konflikter og globale kriser til at udvide produktionen af ulovlige rusmidler.

Det er blandt konklusionerne i en årlig rapport fra FN's kontor for narkotika og kriminalitet, UNODC.

- Fentanyl har drastisk ændret opioidmarkedet i Nordamerika, siger UNODC i en udtalelse i forbindelse med rapportens udgivelse.

I størstedelen af 90.000 opioidrelaterede dødsfald i Nordamerika alene i 2021 var fentanyl involveret.

Fentanyl er et kraftigt syntetisk opiod, som minder om det smertestillende middel morfin, men er mellem 50 og 100 gange mere potent.

Desuden er der ifølge rapporten tegn på, at krigen i Ukraine "kan udløse en udvidelse i fremstillingen og smuglingen af syntetisk narkotika på grund af den allerede eksisterende viden og det store marked, der udvikler sig i regionen", lyder det i rapporten.

I Afghanistan forventes det, at produktionen af opioider vil falde på grund af et landsdækkende forbud mod at dyrke opiumvalmuer. Det ventes at kunne udløse "et skifte mod fremstilling af syntetisk narkotika".

Regionen er allerede en af de største fremstillere af methamfetamin, som er den mest dominerende form for syntetisk narkotika i verden.

- Vi er nødt til at optrappe vores respons på smuglernetværk, der udnytter konflikter og globale kriser til at udvide kultivering og produktion af ulovlig narkotika - især syntetiske stoffer, siger Ghada Waly, der er direktør i UNODC.

Området omkring Amazonas er særlig hårdt ramt af en blomstrende kokainindustri, hvor smuglingen "accelerer kriminalitet og miljømæssig ødelæggelse". Det sker blandt andet ved ulovlig skovdrift, minearbejde og smugling af vilde dyr.

296 millioner mennesker på globalt plan brugte stoffer i 2021. Det er en stigning på 23 procent over det seneste årti, lyder det i rapporten.

Samtidig er antallet af personer, der har et misbrug, røget på himmelflugt. 39,5 millioner mennesker verden over har et misbrug, hvilket er en stigning på 45 procent over de seneste ti år.

Kun en ud af fem af dem modtog behandling i 2021.

/ritzau/AFP



Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder