Biden advarer styret i Cuba: Skift kurs eller vi rammer jer

USA's præsident, Joe Biden, advarer det kommunistiske styre i Cuba om yderligere sanktioner, såfremt det ikke gennemfører reformer og ændrer politisk kurs.

- Der kommer flere (sanktioner, red.), med mindre der sker en drastisk ændring i Cuba, hvilket jeg ikke forventer, siger Biden efter et møde i Det Hvide Hus med cubansk-amerikanske ledere.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Tidligere fredag indførte USA's finansministerium sanktioner mod to ledende politifolk i Cuba samt hele det nationale revolutionspoliti, som slog hårdt ned på folkelige protester rettet mod regeringen tidligere i juli.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters lader sanktionerne hovedsageligt til at være symbolske.

Finansministeriet oplyste, at sanktionerne er en respons på politiets "handlinger for at undertrykke fredelige, prodemokratiske protester i Cuba, der begyndte 11. juli".

Det er en henvisning til, at mange hundrede deltagere i demonstrationerne i hovedstaden Havana og andre byer blev pågrebet. Flere er allerede blevet idømt fængselsstraffe.

Protesterne 11. og 12. juli med slagord som "frihed", "ned med diktaturet" og "vi er sultne" var et særsyn i Cuba. De er blevet omtalt som de største siden revolutionen i den caribiske østat i 1959, der bragte Fidel Castro til magten.

Utilfredsheden i befolkningen skyldes økonomisk hårde tider, der blandt andet har udløst mangel på fødevarer, samt utilfredshed med regeringens håndering af coronapandemien.

USA og Cuba har siden revolutionen for over 60 år siden haft et problematisk forhold. USA har i årtier opretholdt en handelsembargo mod Cuba, som har påvirket den cubanske økonomi negativt.

Under den demokratiske præsident Barack Obama skete der en opblødning i forholdet. I 2015 meddelte Obama, at de diplomatiske forbindelser ville blive genoptaget, og året efter aflagde han et historisk besøg i Cuba.

Men i 2017 strammede Obamas efterfølger, republikaneren Donald Trump, igen USA's kurs over for landet.

/ritzau/



Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder

Yderligere to områder i Kina melder om smitteudbrud

Kinas mest alvorlige udbrud af coronasmitte i flere måneder har spredt sig til yderligere to regioner i landet.

Deriblandt til Chongqing-området med 31 millioner indbyggere.

Det oplyser Kinas Nationale Sundhedskommission lørdag ifølge nyhedsbureauet AFP.

I alt er der registreret 55 nye smittetilfælde i Chongqing og i provinsen Fujian.

Det er uendeligt få tilfælde sammenlignet med de fleste andre lande og især i forhold til Kinas befolkningstal.

Ikke desto mindre har et statsligt medie kaldt udbruddet for det mest omfattende siden Wuhan, hvor verdens første covid-19-tilfælde blev registreret for godt halvandet år siden.

Avisen Global Times citerer dog eksperter for, at udbruddet menes at være i den tidlige fase og sandsynligvis stadig kan bringes under kontrol.

I forvejen er der meldt om udbrud af den ekstra smitsomme Delta-variant i fire andre provinser samt i hovedstaden Beijing.

Udbruddet har tilsyneladende sin oprindelse i byen Nanjing. Her blev der 20. juli opdaget et nyt smittetilfælde i byens lufthavn.

Siden er næsten 200 personer blevet smittet i Nanjing. Ifølge lokale medier er alle flyafgange fra byen sat på pause indtil 11. august. Det skriver BBC.

Syv af de smittede personer er i kritisk tilstand.

Myndighederne er begyndt at teste folk for covid-19, og den opgave slutter først, når alle 9,3 millioner indbyggere er testet, skriver nyhedsbureauet Xinhua.

Folk bliver opfordret til at bruge mundbind, stå med mindst en meters afstand og undlade at tale sammen, mens de venter på at blive testet.

Ifølge byens sundhedsmyndigheder er det Delta-varianten, der er årsag til smittetilfældene.

En sundhedsmedarbejder i Nanjing oplyser ifølge BBC, at tilfældene er knyttet til rengøringsfolk, som arbejdede på et fly fra Rusland, der ankom til Nanjing 10. juli.

Ifølge Xinhua havde rengøringsfolkene undladt at følge "strikse" hygiejnetiltag.

/ritzau/



Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder

I Ikast ligger en friskole, der vil gøre talentfulde børn til »supermennesker«

På friskolen Guldminen vil man udklække verdens bedste fodboldspiller, verdens bedste håndboldspiller og en dansk statsminister. Alt sammen på en bund af Grundtvig, positiv psykologi, FN’s verdensmål og midtjysk livsfilosofi. Er det udtryk for storhedsvanvid, en problematisk præstationskultur eller fremsynet talentudvikling? Vi har besøgt en af Danmarks dyreste friskoler i udkanten af Ikast

Source: https://www.information.dk/feed

Tunesiens præsident udnævner minister midt i politisk uro

Den tunesiske præsident, Kais Saied, har torsdag udnævnt en ny indenrigsminister i sin nye regering.

Det sker, få dage efter at han tog kontrol over regeringen. Noget, som præsidentens politiske modstandere kalder et kup.

Saieds valg af indenrigsminister er faldet på Ridha Gharsallaoui, der er tidligere national sikkerhedsrådgiver.

Tuneserne afventer fortsat, at en ny premierminister bliver udnævnt, efter at Saied fyrede den tidligere søndag.

Præsidenten lover at beskytte det nordafrikanske lands rettigheder og frihed.

- Jeg siger til jer og hele verden, at jeg er ivrig efter at følge forfatningen og er mere interesseret i rettigheder og frihed end nogen anden, siger Said torsdag.

- Ingen er blevet anholdt. Ingen er blevet frataget sine rettigheder, men loven er blevet fuldt anvendt, siger han videre.

Saieds tilhængere har hilst præsidentens indblanding i regeringen velkommen.

De sammenligner det med revolutionen i 2011, hvor Tunesien gjorde op med landets mangeårige militante styre og fordrev den daværende præsident, Zine El Abidine Ben Ali.

Den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, siger torsdag, at han har opfordret Saied til at tage skridt, der vil føre landet tilbage i en demokratisk retning.

Tunesien har været præget af voldsomme protester på det seneste, hvor befolkningen er gået på gaden og har protesteret mod regeringen i frustration over håndteringen af covid-19 og arbejdsløshed.

Søndag afsatte præsident Kais Saied landets premierminister og suspenderede parlamentet.

Det islamiske parti Ennahda, der er parlamentets største, opfordrede tirsdag præsidenten til at trække sin beslutning om at suspendere parlamentet tilbage.

Partiet opfordrede samtidig til en national dialog i et forsøg på at afslutte krisen og finde løsninger på presserende sociale og økonomiske problemer.

/ritzau/Reuters



Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder

Prince vender tilbage med nyt album fem år efter sin død

Mere end fem år efter Princes død udkommer der fredag et nyt album fra den legendariske musiker.

Albummet "Welcome 2 America" blev indspillet tilbage i 2010 og er det første komplette værk fra multiinstrumentalistens skatkammer af sange, der ser dagens lys efter hans død i april 2016.

Prince indspillede albummet i 2010 og planlagde at udgive det i 2011, men i stedet lagde han det af uvisse årsager på hylden.

I modsætning til meget andet af den Prince-musik, der er dukket op efter hans død, er "Welcome 2 America" et komplet, enkeltstående album.

The New York Times kalder det et "desillusioneret udsagn, der lyder bemærkelsesværdigt tidssvarende i 2021".

- Welcome 2 America blev lavet to år inde i Barack Obamas præsidentskab, og Prince så ikke de store fremskridt. I titelsangen er der kvinder, som synger om "håb og forandring", hvortil Prince tørt konstaterer, at "alting tager for evigt, sandheden er et nyt mindretal", skriver musikanmelder Jon Pareles.

De 12 sange på albummet tager fat om blandt andet racisme, udnyttelse, misinformation, berømmelse, tro og kapitalisme.

- Det er det 21. århundrede, og det handler fortsat om grådighed og berømmelse, synger Prince på nummeret "Running Game (Son of a Slave Master)".

11 år efter indspilningen lyder Prince ikke pessimistisk, blot saglig, konstaterer The New York Times.

Og det er ifølge avisen til trods for, at der i mellemtiden i USA er fremkommet "bitter splittelse, åbenlys racisme og et digitalt helvedesbillede af opreklameret forbrug og løgne ført frem af algoritmer".

- Det er næsten som om, at Prince vidste, hvad der ventede, skriver anmelder Jon Pareles.

Prince døde den 21. april 2016 i en alder af 57 år af en overdosis af smertestillende medicin.

Prince, som bar det borgerlige navn Prince Rogers Nelson, pladedebuterede i 1978 med albummet "For You".

I 1984 udgav han pladen "Purple Rain", som var en del af lydsiden til den semibiografiske film "Purple Rain". Filmen vandt Prince både en Grammy og en Oscar for.

/ritzau/



Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder

Høje smittetal vækker bekymring på japanske hospitaler

Den japanske regerings ledende sundhedsrådgiver advarer om, at landets sundhedssystem kan blive overbelastet, hvis der ikke gribes ind.

Det skyldes en hurtig stigning i antallet af nye smittede den seneste tid, lyder det i advarslen.

- Hvis vi ikke bliver opmærksomme på denne mulige krise, vil presset på sundhedssystemet før eller siden blive meget alvorligt, siger den japanske topsundhedsekspert Shigeru Omi på et udvalgsmøde i parlamentet torsdag.

Samme dag steg antallet af dagligt smittede i Tokyo for tredje dag i træk med 3865 nye tilfælde. Den foregående dag blev der registreret 3177 smittede i løbet af 24 timer i landets hovedstad.

På landsplan steg antallet af nye smittede med over 9000 på en dag for første gang siden pandemiens begyndelse med 9576 tilfælde.

- Bortset fra vaccination er der ikke mange andre faktorer, der kan nedbringe smitten, siger Omi.

Han siger, at mange borgere nu har vænnet sig til coronasituationen så tilpas meget, at det har været med til at øge smitten, der særligt er drevet af den mere smitsomme Delta-variant.

Han peger også på, at smittestigningen kan skyldes, at flere samler sig i sommerferien og i forbindelse med, at der bliver afholdt OL i Tokyo.

Tokyos guvernør, Yuriko Koike, opfordrer yngre borgere til at blive vaccineret, blive hjemme og følge coronarestriktionerne. Ifølge guvernøren er de unge nøglen til at dæmme op for smitten.

Stigningen i antallet af smittede har ifølge Koike intet at gøre med OL.

Tokyo er i forvejen underlagt byens fjerde nødretstilstand i løbet af få måneder. Tiltagene i hovedstaden fokuserer primært på at få barer og restauranter til at stoppe med at servere alkohol efter klokken 20.00.

/ritzau/dpa



Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder

Britisk ambassadør advarer om voldsom smittespredning i Myanmar

Storbritannien har torsdag advaret FN's Sikkerhedsråd om "den frygtelige" coronasituation i Myanmar.

Det sydøstasiatiske land er ramt af en dobbelt krise, hvor pandemien buldrer løs, mens voldsomme demonstrationer efter militærkuppet i begyndelsen af året fortsætter.

I en opfordring til Rådet siger den britiske FN-ambassadør Barbara Woodward, at der bliver nødt til at blive indført en våbenhvile i konfliktzonerne i Myanmar for at sikre, at der bliver leveret vacciner til det uroplagede land.

Ellers risikerer smitten at eksplodere, lyder det i advarslen.

- Virusset spreder sig meget hurtigt ude i befolkningen. I nogle estimater lyder det, at halvdelen af Myanmars befolkning kan blive smittet med coronavirus inden for de næste to uger, siger Barbara Woodward til Sikkerhedsrådet.

Det fattige land har været plaget af uro, siden militæret afsatte den demokratisk valgte leder, Aung San Suu Kyi, og kuppede sig til magten 1. februar.

Samtidig hober ligene sig op ved gravpladserne. Og de ansatte kan ikke følge med efterspørgslen på kremeringer.

Sundhedsmedarbejdere deltager også i demonstrationerne, hvilket kun forværrer krisen yderligere.

FN anslår, at kun 40 procent af Myanmars sundhedsfaciliteter stadig fungerer.

Mindst 260 af de demonstrerende sundhedsmedarbejdere har ifølge FN været i sammenstød med militæret. 67 af dem er blevet tilbageholdt.

- Kuppet har resulteret i et næsten totalt kollaps af sundhedsvæsenet, og sundhedspersonale bliver angrebet og anholdt, siger Barbara Woodward.

De seneste smittetal fra Myanmar viser, at der blev fundet knap 5000 nye smittede på 24 timer onsdag.

Men smittetallene menes at være langt højere, da der ikke bliver udført mange test i landet.

I juli er der ifølge BBC blevet testet mellem 9000 og 17.000 mennesker om dagen i Myanmar, hvor der bor omkring 54 millioner mennesker.

Siden pandemiens begyndelse er der blevet registreret flere end 280.000 smittede og 8200 coronarelaterede dødsfald i landet.

Ifølge militæret er 1,75 millioner mennesker i Myanmar blevet vaccineret mod coronavirus.

/ritzau/AFP



Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder