Demokrater og republikaner kom i håndgemæng om våbenlov

To demokratiske og en republikansk lovgiver kom tirsdag i håndgemæng under et møde i den lovgivende forsamling i delstaten Tennessee.

Det skete efter en afstemning om strengere våbenlovgivning i kølvandet på et skoleskyderi i Nashville i marts, hvor tre børn og tre ansatte blev dræbt.

Det var de to demokratiske lovgivere Justin Jones og Justin Pearson, der kom op at toppes med kongressens republikanske formand, Cameron Sexton.

De tre parter begyndte at skubbe til hinanden, før de blev adskilt af andre medlemmer af kongressen.

I den særlige lovgivende forsamling, der begyndte 21. august, skulle kongressens medlemmer tage stilling til en række sikkerhedsforanstaltninger om retten til våben.

De republikanske lovgivere, som har en supermajoritet i kongressen, stemte nej til at vedtage enhver lov, der indskrænker den grundlovssikrede ret til at bære våben.

Det er ikke første gang, Jones og Pearson har trukket overskrifter for deres frembrusende stil i kongressen i Tennessee.

I april blev de ekskluderet fra kongressen efter at have deltaget i en demonstration for strengere våbenkontrol, der også var blevet til efter det samme skoleskyderi, som tirsdag var til debat.

De blev dog senere genvalgt ved et særvalg i hjemstaten.

Jones og Pearson, der begge er sorte medlemmer af kongressen, der primært består af hvide medlemmer, er udtalte tilhængere af ny våbenlovgivning, som ifølge dem vil hjælpe med mindske skyderier i de urbane områder, de repræsenterer.

Under tirsdagens møde blev der trods modstanden mod våbenlovgivning sat midler af til eksisterende sikkerhedsprogrammer.

Det fik delstatens republikanske guvernør, Bill Lee, til at udtale, at Tennessee i dag er sikrere takket været den særlige forsamling.

/ritzau/Reuters



Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder

Muligt fund af 100 grave ryster Canadas oprindelige befolkning

I det vestlige Canada har en gruppe fra den oprindelige befolkning fundet op mod 100 nye formodede gravpladser.

Det oplyser embedsmænd tirsdag, skriver nyhedsbureauet AFP.

Siden 2021 har man landet over fundet mere end 1300 grave i nærheden af kostskoler, der før i tiden var forbeholdt personer fra den oprindelige befolkning. Skolerne var en del af Canadas kritiserede, tvungne assimilationsprogram.

- Det, vi har fundet, er hjerteskærende og frygteligt, siger Jenny Wolverine, der er er leder for den oprindelige befolkningsgruppe English River First Nation.

Gravene formodes at indeholde ligene fra 79 børn og 14 spædbørn.

- Lad mig gøre det klart. Dette er ikke det endelige antal, siger Wolverine og henviser til, at antallet af grave kan stige.

Børn fra den oprindelige befolkning i Canada blev indskrevet på de særlige kostskoler med det formål, at de skulle vende deres egen kultur ryggen og tilegne sig vestlig kultur.

En undersøgelseskommission kaldte i 2015 systemet et "kulturelt folkemord".

Mindst 130 af den slags skoler har igennem årene opereret i Canada, og omkring 150.000 børn af oprindelige folk har været indskrevet på en af dem.

Skolerne fandtes fra 1831 til 1996.

I sommeren 2022 rejste pave Frans til Canada for at give en undskyldning.

- Med skam beder jeg uforbeholdent om tilgivelse for alt det onde begået af så mange kristne mod det oprindelige folk, sagde pave Frans i en tale ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det var den katolske kirke, der stod for indskrivningen af børn fra de oprindelige befolkninger på kostskolerne.

/ritzau/



Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder

Entertaineren Eddie Skoller er død 79 år gammel

Musiker og entertainer Eddie Skoller er søndag død efter længere tids sygdom.

Det oplyser familien til Ritzau.

Eddie Skoller blev 79 år gammel. Han sov stille ind omgivet af sine nærmeste på Rigshospitalet i København, siger familien, som beder om ro til at sørge.

Det oplyses ikke, hvilken sygdom der er tale om.

Eddie Skoller blev født i den amerikanske delstat Missouri i 1944, men han har boet i Danmark størstedelen af sit liv.

Allerede som barn drømte han om at blive entertainer. Det blev en realitet, da han i slutningen af 1960'erne begyndte at optræde.

Det var sange som "What did you learn in school today", "En enkel sang om frihed" og "I Middelhavet sardinen svømmer", der sikrede ham succes.

Forinden havde han læst økonomi på Handelshøjskolen i København og blandt andet arbejdet for Danfoss. Men hjertet tilhørte scenen og musikken, og i 1968 fik han sin debut i Tivolis Vise Vers Hus. Nogle år derefter kom det første onemanshow, som han optrådte med i Odd Fellow Palæet.

Skollers karriere blev flere årtier lang. I de senere år har han blandt andet turneret med "nostalgi-forestillinger" og optrådt for virksomheder og på kongresser.

I 2020 gjorde han desuden comeback i en særlig koncertudgave af musicalen "Jesus Christ Superstar". Skoller spillede selv med i forestillingen, da den i 1972 havde danmarkspremiere.

Entertaineren var i mange år en passioneret tennisspiller. I en årrække var han makker med komponisten Bent Fabricius-Bjerre, som gik bort i 2020.

Privat har Eddie Skoller gennem sit liv dannet par med flere kendte kvinder, herunder skuespilleren Lisbet Lundquist, som han var gift med fra 1983 til 1990.

Senere var han gift i ti år med den norske musiker Sissel Kyrkjebø. Bruddet fra hende var særligt svært, har han tidligere fortalt.

Eddie Skoller efterlader sig fem børn og hustruen Dorrit Elmquist.

/ritzau/



Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder

Biden fordømmer racisme efter skyderi af sorte i Florida

Den amerikanske præsident, Joe Biden, fordømmer et racistisk motiveret skyderi lørdag, hvor en hvid mand dræbte tre sorte personer.

Sådan lyder det søndag lokal tid i en udtalelse.

- Vi skal nægte at leve i et land, hvor sorte familier på vej i supermarkedet eller sorte studerende på vej til skole frygter at blive skudt ned på grund af deres hudfarve, siger Joe Biden, en demokrat.

Skyderiet skete på 60-års-dagen for Martin Luther King Jr's ikoniske "I have a dream"-tale, hvilket Biden også nævnte i sin udtalelse.

USA's justitsministerium har påbegyndt en efterforskning af skyderiet, udtalte justitsminister Merrick Garland søndag.

Skyderiet skete i byen Jacksonville i delstaten Florida i USA. Gerningsmanden dræbte to mænd og en kvinde, inden han efterfølgende skød sig selv.

- Dette skyderi var motiveret af race, og han hadede sorte personer, udtalte sheriffen i Jacksonville, T.K. Waters, efterfølgende.

Guvernøren i Florida, republikanske Ron DeSantis, har beskrevet skyderiet som værende "forfærdeligt" og kaldt gerningspersonen for et "dumt svin".

- Han gik efter personer på grund af deres race. Det er fuldstændigt uacceptabelt, lød det søndag DeSantis, der går efter at blive republikanernes præsidentkandidat ved præsidentvalget i 2024.

Skyderiet kom i kølvandet på en række andre skyderier, der har præget det amerikanske nyhedsbillede denne weekend.

Den 21-årige gerningsmand købte sit våben lovligt og havde ingen forudgående pletter på sin straffeattest, lød det søndag fra lokale betjente.

Masseskyderier er blevet næsten hverdagskost i USA, hvor der er let adgang til at købe skydevåben i mange delstater. Der er flere skydevåben i landet, end der er indbyggere.

Der bor mere end 330 millioner mennesker i USA.

/ritzau/Reuters



Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder

Ny analyse: Klimaplaner kræver op mod 126.000 ekstra ansatte i 2030

Det kan godt være, at politikerne har besluttet, at der skal fart på den grønne omstilling med flere vindmøller, ladestandere og fjernvarmekabler i jorden.

Men i erhvervslivet og fagbevægelsen er der bekymring for, om der vil være nok ansatte til at udføre opgaverne, og det ser ud til at være berettiget.

En ny analyse, som ingeniørvirksomheden Cowi har lavet for organisationen Industriens Uddannelser, anslår, at der i 2030 er brug for 126.000 ekstra ansatte i industrien, hvis målet om at reducere udledningen med 70 procent skal nås.

Det er et opsigtsvækkende antal, mener administrerende direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen.

- Jeg bliver lidt overvældet, fordi jeg i forvejen ved, hvor enormt stor efterspørgsel der er efter faglærte i det hele taget i alle ender og kanter af vores samfund. Både i det private og i det offentlige, siger han.

Ifølge analysen vil der eksempelvis være stort behov for smede, industriteknikere og mekanikere.

I mange af faggrupperne i industrien er der i øjeblikket mangel på ansatte, og samtidig er der mange, der vil gå på pension i de kommende år.

Samtidig vokser opgaverne.

For et år siden viste samme analyse fra Cowi, at der vil være brug for 116.000 ekstra ansatte i industrien i 2030.

Men siden er flere politiske initiativer kommet til særligt efter Ruslands invasion af Ukraine.

Det er især fremrykning af målet om klimaneutralitet til 2045 og planer om udbygning af havvind og anlæg med Power-to-X-teknologi, der kan omdanne strøm til grønt brændstof, som øger behovet for arbejdskraft.

Analysen medregner alt fra udrulning af fjernvarme og privatpersoner, der skal have installeret varmepumper og isoleret deres huse.

Ifølge forbundsformand for Dansk Metal Claus Jensen er der brug for en ny fortælling om, hvordan de unge kan bidrage til den grønne omstilling, hvis flere skal tage en erhvervsuddannelse.

Han mener, at mange unge gerne vil være med til at bekæmpe klimaforandringer.

- Men mange af dem har ikke en forestilling om, hvor de gør det bedst. Er det ved et skrivebordsarbejde, eller er det ved at lære at bygge en vindmølle eller at lave ladestandere til biler.

- Vi kommer kun til at flytte noget, hvis vi kan skubbe på en udvikling, så flere mennesker kan være med til at deltage i rent faktisk at bygge den grønne omstilling, siger Claus Jensen.

Regeringen vil blandt andet løse problemet ved at give flere penge til erhvervsskolerne og lagde for nylig op til at afsætte 300 millioner kroner fra næste år stigende til 900 millioner i 2030.

- Hvis ikke vi får udlært flere faglærte, så kommer vi simpelthen ikke i mål med vores klimaambitioner, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) 15. august.

/ritzau/



Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder

150.000 danskere bliver udsat for digital svindel

Falske e-mail, mytiske beskeder i indbakken og opkald fra folk, der udgiver sig for at være andre.

Hvert år bliver omkring 150.000 danskere udsat for digital svindel. En svindel der samlet løber op i et trecifret millionbeløb.

Det oplyser Det Kriminalpræventive Råd i sin nye kampagne. Den skal hjælpe danskerne med at gennemskue online svindel.

Håbet er, at jo mere opmærksomhed, der kommer på emnet, jo større er sandsynligheden for, at folk vil tænke sig ekstra om.

Det siger formand Erik Christensen fra Det Kriminalpræventive Råd.

- Vi bliver mere og mere digitale, og det bliver mere almindeligt, at rigtig meget foregår digitalt, siger han.

- E-handel vokser år for år og de offentlige myndigheder bruger digitale løsninger. Det gør, at vi som borgere i højere grad bruger de digitale løsninger.

Digital svindel er eksempelvis misbrug af betalingskort, snyd ved handel, bedrageri, identitetstyveri og hadefulde ytringer.

De fleste danskere oplever at blive udsat for digital svindel, når de handler på nettet. Her mister ofrene i gennemsnit 2300 kroner.

Ofrene for kontaktbedrageri mister i gennemsnit 8300 kroner og i nogle tilfælde flere hundrede tusinde kroner.

Erik Christensen pointerer, at i takt med den digitale udvikling bliver vilkårene bedre for dem, der svindler.

- Det er et stort problem for den enkelte, der bliver svindlet. Det behøver ikke nødvendigvis at være det, der fylder mest i statistikkerne, i forhold til når vi taler om kriminalitet generelt, siger formanden.

Kropssprog og mimik er oftest det, som vi mennesker bruger til at vurdere, om vi bliver snydt. Det er derfor, at digital svindel er særligt svær, lyder det i kampagnen.

Kampagnen fra Det Kriminalpræventive Råd kører på de sociale medier fra slutningen af august til oktober.

/ritzau/



Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder