Fagbevægelsen foreslår ny kontrol af arbejdsmarkedet

Fagbevægelsens Hovedorganisation ser et behov for, at kontrollen med det danske arbejdsmarked bliver samlet i en central enhed.

Det skriver Politiken.

Organisationen mener ikke, at kontrollen fungerer effektivt nok, når den er spredt ud på forskellige offentlige myndigheder.

- Når vi kigger på den myndighedsindsats, der er i dag, så er den slet ikke god nok, uddyber formand Lizette Risgaard over for Ritzau.

Hun mener, at de myndigheder, der står for kontrollen er så pressede, at de ikke får gennemført kontrolbesøg ofte nok.

- En fælles myndighedsindsats vil gøre på en hel anden måde, at man kan undgå, at der er mange af de udlændinge der arbejder i Danmark, der bliver misbrugt, siger hun.

Arbejdstilsynet, Skattestyrelsen, politiet og Styrelsen for International Rekruttering og Integration står i dag for kontrollen.

Lizette Risgaard ser det som en mulighed at samle medarbejdere fra de myndigheder, der arbejder med området, til den kontrolenhed, som fagbevægelsen foreslår.

- Det ville da være rigtigt at samle dem, fordi de både har en indsigt i området, og de kan være med til at sikre, at man kommer hele vejen rundt, siger hun.

Fagbevægelsens Hovedorganisation mener, at der bør afsættes yderligere 100 millioner årligt til kontrol.

Selv om der er kommet flere sager frem om dårlige arbejdsforhold i Danmark, betyder det ikke, at kontrollen fungerer efter hensigten. Det siger Lizette Risgaard.

Hun påpeger, at kontrollen kun opdager nogle af sagerne.

- Men andre gange er det fordi, at der er udenlandsk arbejdskraft, som til sidst får fortalt det her til blandt andet fagbevægelsen, tilføjer hun.

Til Politiken siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), at han kan se tydelige resultater af myndighedernes fælles indsats.

- Men vi er klar til at diskutere alle forslag, der yderligere kan forbedre indsatsen mod social dumping og andre angreb på den danske model, siger ministeren.

/ritzau/Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder

Tech-indeks i USA oplever værste måned siden finanskrisen

Det amerikanske aktieindeks Nasdaq har i april registreret sin dårligste måned siden den globale finanskrise.

Det skriver avisen Financial Times fredag.

Ifølge avisen har det teknologidominerede aktieindeks i april registreret et samlet fald på 13,3 procent. Det er den værste måned siden oktober 2008, hvor kollapset af investeringsbanken Lehman Brothers sendte chokbølger igennem verdens finansielle markeder.

Resultatet skyldes blandt andet investorers frygt for stigende renter samt bekymring omkring faldende økonomisk vækst.

Nervøsiteten er blevet forstærket af de seneste dages skuffende regnskaber fra techgiganter som Amazon, Apple og Netflix.

I alt har Nasdaq fået skåret 5000 milliarder dollar af sin samlede markedsværdi siden november, hvor indekset nåede sin hidtidige top.

Analytikere ved den amerikanske storbank Bank of America siger fredag til Financial Times, at følelsen blandt investorer er "helt forfærdelig".

Apple, der er USA's mest værdifulde firma, offentliggjorde torsdag en højere omsætning end forventet for kvartalet.

Men selskabet advarede samtidig om, at problemer med forsyningskæder og fabrikslukninger i Kina kan koste techgiganten op imod otte milliarder dollar i andet kvartal.

Samme dag noterede Amazon sit første kvartalsmæssige tab siden 2015. Det fik de to selskabers aktier til at falde med henholdsvis 14 og 3,7 procent.

USA's centralbank ventes i maj at hæve renten markant for at bekæmpe inflationen. Investorer frygter en rentestigning på op mod 0,5 procent.

Det vil ifølge nyhedsbureauet AP være en dobbelt så stor stigning som normalt, og det vil øge låneomkostningerne for forbrugerne.

Ifølge AP kan nervøsiteten i markederne også knyttes til krigen i Ukraine samt coronanedlukninger i Kina.

/ritzau/Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder

Politi efterlyser 13-årig der ikke dukkede op i skole på Amager

Politiet efterlyser en 13-årig pige fra Amager, der ikke dukkede op i skole fredag morgen som aftalt og ikke er set siden.

Det fortæller central efterforskningsleder Anders Lykkegaard Nielsen ved Københavns Politi natten til lørdag.

Ifølge politiet er det ikke normalt for pigen at bryde en aftale. Politiet ser derfor med alvor på sagen.

- Hun dukker ikke op i skole, som hun plejer og skal, og da familien så ser, at hun heller ikke er kommet hjem fra skole, så bliver de naturligvis bekymrede og ringer til politiet og melder hende savnet, siger efterforskningslederen.

Politiet har natten til lørdag ikke noget bestemt sted at lede efter pigen, men betjente er ude og kigge på overvågning på pigens rute til skolen, der også ligger på Amager.

Derudover har politiet talt med familie og veninder til den 13-årige.

- Vi undersøger, hvad årsagen er til, at hun ikke er i skole. Nogle gange er det af egen fri vilje, og andre gange er det andre ting.

- Vi har ikke lagt os fast på det ene eller andet endnu. Men vi tager det alvorligt, når en 13-årig ikke er kommet hjem på nuværende tidspunkt, siger Anders Lykkegaard Nielsen.

Politiet opfordrer borgere, der har set pigen til at henvende sig til politiet. Derudover er politiet interesserede i alle oplysninger, der kan pege i retning af, hvor hun kan være taget hen.

Borgere kan henvende sig til politiet på 1-1-4.

/ritzau/Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder

»En dag så jeg nogle murere oppe på et stillads. De hørte høj musik og hyggede sig. Så tænkte jeg: Det der, det skal jeg«

18-årige Herbert Valente er murerelev og på jagt efter en læreplads. Den skal han nok finde, for selv om manglen på lærepladser har været debatemne i mange år, er murereleverne ofte bedre stillet. Så længe man ’møder til tiden, ikke går og piber og har den rigtige attitude’, er man velkommen hos de fleste murermestre.

Source: http://politiken.dk/rss/indland.rss