Med USA's exit erklærer Taliban Afghanistan for uafhængigt

Afghanistan har opnået "fuldkommen uafhængighed", nu hvor den sidste amerikanske soldat har forladt den afghanske hovedstad, Kabul.

Det siger en talsmand for den militante bevægelse Taliban sent mandag aften dansk tid, efter at det sidste amerikanske C-17-transportfly lettede fra Hamid Karzai International Airport i Kabul klokken 23.59 mandag lokal tid.

- Den sidste amerikanske soldat har forladt lufthavnen i Kabul, og vores land har opnået fuldkommen uafhængighed, siger talsmanden, Qari Yusuf, ifølge Al Jazeera TV.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Med tilbagetrækningen af de sidste amerikanske soldater er der sat punktum for 20 års krig i Afghanistan.

- Vi skrev historie igen. USA og Natos 20 år lange besættelse af Afghanistan sluttede i aften. Jeg er meget glad for, at jeg efter 20 års hellig krig, opofrelser og modgang med stolthed kan opleve disse historiske øjeblikke, skriver Anas Haqqani, der er en af Talibans ledere, på Twitter.

- Jeg beder for alle de sjæle, der tilhører den hellige krigs martyrer, tilføjer han.

Imens lykønsker en anden Taliban-talsmand, Zabiullah Mujahid, "alle afghanere med frigørelsen og uafhængigheden fra den amerikanske besættelse".

- Allahu akbar (Gud er størst, red.), skriver han videre.

Taliban erklærede sejr over de afghanske regeringsstyrker søndag den 15. august, efter at bevægelsen havde indtaget hovedstaden Kabul.

Det er endnu uvist, hvilken styreform Taliban vil lede Afghanistan efter. Men det frygtes, at bevægelsen genindfører det fundamentalistiske styre, som var i landet under Talibans ledelse fra 1996 til 2001.

Det var dengang, kvinder ikke måtte gå i skole. Da stening var en officiel straf, og musik og dans var forbudt.

Talsmand Zabiullah Mujahid fortalte for nylig til Reuters, at Taliban har forberedt sig på at skulle lede landet.

Således er der udpeget personer, som skal lede centrale institutioner som sundhedsministeriet, undervisningsministeriet og centralbanken.

/ritzau/Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder

Så kunne vi alligevel blive for kloge

Uddannelses- og Forskningsministeriet har haft en omtumlet historie med 16 forskellige ministre på 28 år. Nu blæser regeringen til kamp mod ’uddannelsessnobberi’ og ubrudt vækst i antallet af universitetsstuderende. Det kommer ikke til at gå stille af.

Source: http://politiken.dk/rss/indland.rss

Skolefravær koster flere familier børnepenge

Det seneste kvartal har 222 familier fået skåret i deres børnecheck, fordi de har et barn med for meget skolefravær.

Det viser tal fra Kommunernes Landsforening og Udbetaling Danmark, som det digitale nyhedsmedie Skolemonitor har fået indsigt i.

Det er det højeste antal siden den kontante fraværsstraf blev indført i 2019.

Tallet opgøres per kvartal og er steget løbende det seneste år. Ved årets begyndelse oplevede 111 familier at få skåret i deres børnecheck, fordi barnets ulovlige fravær var over 15 procent. I foråret var tallet 157.

Ifølge Rasmus Kjeldahl, direktør hos Børns Vilkår er det en hård sanktion at blive trukket i børnepenge.

- En børnecheck er en vigtig del af budgettet hos familier, der er presset økonomisk. Den kan gå til husleje, mad eller barnets fritidsaktivitet.

- Uanset hvilken af de ting, man ikke kan betale, er det jo voldsomme konsekvenser for en familie. Det vil selvfølgelig ramme barnet hårdt, siger han til Skolemonitor.

Rasmus Kjeldahl advarer mod, at barnets fravær rammer familien.

- Vi frygter, at et barn, der måske trives dårligt og har for meget fravær, bliver straffet af familien. Det koster så mange tusinde kroner, og vi kan sagtens se for os, at det får direkte konsekvenser og gør en svær situation meget værre, siger han.

Ifølge Skolelederforeningens formand, Claus Hjortdal, skaber reglen en øget social ulighed.

- Det er klart, at hvis man ikke forstår, hvad en høringsfrist er, at man kan kontakte kommunen og tale sin sag, så mister man pengene nemmere end den familie, der kan gennemskue det her. Det skaber en social ulighed mere, siger han.

Claus Hjortdal opfordrer til, at regeringen evaluerer ordningen grundigt og vurderer, om den skal sløjfes eller videreføres.

15 procents ulovligt fravær svarer typisk til 8-9 fraværsdage over en periode på tre måneder.

/ritzau/Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder

Katrine Rav har to diagnoser og er næsten ingeniør. Men SU- og lånestop gør, at hun måske må droppe ud

27-årige Katrine Rav mangler kun at skrive speciale på civilingeniøruddannelsen, men står snart uden SU eller muligheder for at låne, fordi hun har læst på nedsat tid på grund af ADHD og autisme. Hun har svært ved at forstå, at systemet ikke kan give unge som hende den tid og SU, de har brug for

Source: https://www.information.dk/feed

Mor redder femårig søn fra pumas klør i Californien

Myndighederne i det sydlige Californien har skudt og dræbt en puma, efter at den angreb og sårede en femårig dreng alvorligt.

Det skriver The Guardian søndag.

Den 30 kilo tunge puma angreb drengen, da han torsdag legede ude foran sit hus i byen Calabasas. Den store kat trak efterfølgende drengen på tværs af husets græsplæne og "cirka 40 meter væk".

Det sagde Patrick Foy, der er talsmand for Californiens naturstyrelse, lørdag ifølge avisen.

Drengens mor kom dog hurtigt til sin søns undsætning efter at have hørt tumulten udenfor og fik pumaen jaget væk ved at slå dyret med sine bare næver, indtil katten slap den lille dreng.

Den femårige blev efter episoden hastet til et hospital i Los Angeles af sine forældre med alvorlige skader i hovedet og på overkroppen. Han er siden blevet meldt i stabil tilstand.

- Den ægte helt i denne historie er drengens mor, fordi der er ingen tvivl om, at hun reddede sin søns liv, forklarede Patrick Foy lørdag.

- Hun løb ud af huset og begyndte at angribe og slå pumaen og fik den af hendes søn.

Efter ankomsten til hospitalet ringede forældrene til politiet for at gøre dem opmærksomme på angrebet.

En betjent blev kort efter sendt til huset, hvor han i nærheden fandt en puma, der lå på lur i buskene "med ørerne lagt tilbage, mens den hvæsede af ham", sagde Foy lørdag.

På grund af den aggressive adfærd blev den store kat skudt, og en DNA-test bekræftede efterfølgende, at der var tale om den puma, der havde angrebet den femårige dreng.

Det oplyser Californiens naturstyrelsen i en meddelelse ifølge The Guardian.

Ifølge BBC er det særdeles sjældent, at pumaer angriber mennesker i Nordamerika.

CBS News skriver ifølge BBC at den pågældende puma ifølge flere eksperter var et ungt dyr, der stadig var i gang med at lære at jage og klare sig selv.

/ritzau/Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder

Croptopforbud og manglende seksualundervisning er to sider af samme sag

Croptopforbuddet ryddede vores forsider og var på mange måder en kærkommen mulighed for at diskutere seksualundervisning i grundskolen. Men selv om chancen var der, kom debatten aldrig – det er en skam, for vi står stadig tilbage med mangelfuld seksualundervisning, skriver kandidatstuderende i pædagogisk antropologi Rose Østergaard

Source: https://www.information.dk/feed