Ny gymnasieaftale udvander indgreb mod mange tosprogede

Godt nok har regeringen et mål om, at ingen gymnasier i Danmark skal have en andel af ikkevestlige elever på 30 procent eller højere.

Men den seneste aftale for gymnasierne øger afstanden til Socialdemokratiets mål, når man sammenligner med den forrige aftale, som blev indgået sidste år.

Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af tal fra Undervisningsministeriet.

For 14 gymnasier, der allerede har en høj andel tosprogede elever, bliver andelen større sammenlignet med effekten af den gamle aftale.

Det gælder eksempelvis Aarhus Gymnasium i Tilst, som tidligere hed Langkær Gymnasium. Her har 56 procent af de elever, som blev optaget i 1.g i 2020, ikkevestlig baggrund.

Andelen skulle med den gamle aftale være faldet til 33 procent, men bliver med den nye aftale 41.

Og det vil dermed også have en effekt på integrationen, at man vælger den nye aftale fremfor den fra sidste år, medgiver børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

- Ja, det giver sig selv, at det gør den dårligere. Jeg forsøger ikke at forklejne, at konsekvensen ved at skabe den højere tryghed i modellen har den betydning, at den er mindre effektiv til at fordele, siger hun til Jyllands-Posten.

Ministeren henviser til, at aftalen fra sidste år lagde op til at fordele elever efter lodtrækning, hvilket kunne give de unge en lang transporttid.

I dag er den maksimale transporttid, der må være til gymnasiet, 60 minutter, men med tillægsaftalen bliver den nedsat til 45 minutter.

Får en kommende gymnasieelev ikke en af sine fire prioriteter, kan vedkommende få en plads på et gymnasie, der ligger op til tre kvarter væk.

Børne- og undervisningsministeren fastholder, at aftalen er god, selv om den ikke bringer regeringen i mål med en maks-andel på 30 procent ikkevestlige indvandrere inden 2030.

- Vi vil gerne længere end det, vi kommer nu, men taget i betragtning, at vi ikke er i 2030 endnu, men i 2022, så mener jeg, det her er et gevaldigt godt første skridt på vejen, siger hun til Jyllands-Posten.

Aftalen fra sidste år begyndte at vakle, efter at Dansk Folkeparti trak sin støtte, og De Radikale ville have ændret i aftalen for at blive.

/ritzau/Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder

Toldstyrelsen snupper rekordmeget doping efter brexit

Storbritanniens udtræden af EU har været medvirkende til et rekordstort antal dopingsager hos Toldstyrelsen.

Det viser en opgørelse over styrelsens indsats i 2021.

Efter brexit intensiverede man kontrollen, hvilket har ført til i alt 1010 dopingsager i 2021.

- Vi har historisk set meget doping fra Storbritannien, men efter brexit har vi øget kontrollen yderligere, da briterne ikke længere er med i EU, siger kontroldirektør i Toldstyrelsen, Michael Lund.

- Det har skubbet antallet af dopingsager i vejret.

Knap 137.000 piller og ampuller samt 27 kilo råstof til produktion af doping er blevet taget i kontrollen i løbet af sidste år. Man vurderer, at størstedelen af dopingen har været til privat forbrug.

I 2018 havde man til sammenligning 386 dopingsager i alt.

Hos Anti Doping Danmark - som samarbejder med en række myndigheder herunder Toldstyrelsen - kommer resultatet ikke som en overraskelse. Det siger Lisbeth Jessen, der er direktør i Anti Doping Danmark.

- Vi ved, at steroider er i omløb i fitnesscentrene.

- Når vi tester folk derude, så er det typisk de anabole steroider, som folk testes positive for, siger hun.

Anti Doping Danmark har en samarbejdsaftale med halvdelen af de danske fitnesskæder. Det gælder blandt andre Fitness World og Sats.

Når man skriver sig op til et medlemskab hos samarbejdspartnerne, så accepterer man også, at man kan blive trukket til side for at blive testet for ulovlige midler.

- Det er ikke frivilligt, om man vil testes, siger Lisbeth Jessen.

- Og hvis man afviser at blive testet, så bliver man sanktioneret alligevel. Straffen er, at man bliver udelukket fra fitnesscentre i fire år.

- Derudover bliver man også udelukket fra idrætten i to år. Det betyder, at man eksempelvis ikke kan dyrke fodbold i den lokale klub i den periode.

Anti Doping Danmark og Lisbeth Jessen kan ikke konkludere, om antallet af mennesker, der bruger ulovlige midler, er i stigning i Danmark.

- Vi ved meget lidt om omfanget. Vi kan bare sige, at vi ser et stabilt antal mennesker, der bliver taget for at have steroider i blodet, siger hun.

/ritzau/Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder

Canadas regering vil forbyde køb og salg af håndvåben

Canadas regering er på vej med en ny lovgivning, der skal forbyde køb og salg af alle håndvåben i landet.

Det siger premierminister Justin Trudeau mandag.

- Ud over at bruge skydevåben til sport eller jagt så er der ingen grund til, at nogen i Canada har brug for våben i deres hverdag, siger Trudeau på et pressemøde.

Han betegner den kommende lovgivning som en "national indefrysning" af våbenejerskab.

Udmeldingen kommer, efter at nabolandet USA i sidste uge blev vidne til sit næstmest dødelige skoleskyderi, da en ung mand skød og dræbte 19 børn og to lærere på en skole i Uvalde i delstaten Texas.

- Den dag, hvor denne lovgivning træder i kraft, vil det ikke længere være muligt at købe, sælge, bytte eller importere håndvåben i Canada, siger Trudeau til de fremmødte journalister.

Hvis lovforslaget bliver vedtaget, ventes indefrysningen af håndvåben at træde i kraft til efteråret.

Canada har allerede betydeligt strengere restriktioner for våbenejerskab end sin nabo mod syd.

For to år siden forbød Canada blandt andet salg og brug af omkring 1500 forskellige modeller af skydevåben, herunder AR-15-riflen.

I det nye lovforslag - Bill C-21 - foreslås det også at fratage bestemte personer deres våbenlicenser. Det gælder blandt andre personer, som har været involveret i vold i hjemmet eller kriminel chikane, herunder stalking.

Derudover foreslås det at straffe våbensmuglere hårdere.

Samtidig vil regeringen kræve, at store pistolmagasiner bliver permanent ændret, så de kun kan indeholde et bestemt antal patroner.

Antallet af drab begået med skydevåben i Canada udgør 0,5 per 100.000 indbyggere. Til sammenligning udgør sådanne drab i USA 4,12 per 100.000 indbyggere.

Det viser en rapport fra Washington Universitets Institut for Sundhedsmålinger og Evaluering.

/ritzau/ReutersSource: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder

Underviserne kan gøre mere for elevers og studerendes trivsel, hvis de får lov

Politikerne må tage den stigende mistrivsel blandt børn og unge alvorligt. Undervisere fra både grundskolen, ungdomsuddannelserne og de lange videregående uddannelser vil gerne hjælpe, men det kræver rum og ressourcer til at skabe et stærkere fællesskab i uddannelsesmiljøerne, skriver Danske Underviserorganisationers Samråd i denne kronik

Source: https://www.information.dk/feed

Valg i Colombia skal ud i ny runde trods føring til eks-partisan

Valget i Colombia skal ud i en anden runde. Det står klart, efter at størstedelen af stemmerne er talt op efter søndagens valg.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Med 78,5 procent af stemmerne optalt fører den venstreorienterede Gustavo Petro med 40,6 procent af stemmerne.

Næst efter Petro står den højreorienterede præsidentkandidat Federico Gutierrez til 27,9 procent af stemmerne.

Da det kræver mere end 50 procent af stemmerne at blive præsident efter første runde, skal valget afgøres i en anden runde.

Her skal Gustavo Petro og Federico Gutiérrez i direkte duel mod hinanden. Ved søndagens valg stillede i alt seks kandidater op.

Det foreløbige resultat læner sig op ad resultaterne fra meningsmålingerne forud for valget.

Den, der vinder anden valgrunde, skal afløse den upopulære konservative præsident Iván Duque.

Her ser Petros chancer lovende ud, skriver nyhedsbureauet AFP.

Han er tidligere medlem af partisanbevægelsen M-19 og blev fanget af militæret i 1985. M-19 sluttede fred i 1990.

Den venstreorienterede præsidentkandidat er tidligere borgmester i hovedstaden Bogotá og har været kendt i Colombias politiske liv i mange år.

Han har under valgkampen lovet at gøre noget ved den enorme ulighed og at sikre frie uddannelser. Men også at bremse udvindingen af olie og gas.

Det, som taler imod Petro, er den dybtliggende skepsis i mange hjørner af det colombianske samfund mod politiske bevægelser, der har deres udspring i partisanbevægelser som Farc. Det vurderer Michael Shifter fra tænketanken Inter-American Dialogue.

- Colombianerne er rædselsslagne for at blive et nyt Venezuela, siger Shifter til AFP.

Petros udfordrer - Federico Gutiérrez - er borgmester i Colombias næststørste by, Medellin.

Anden valgrunde vil finde sted 19. juni.

/ritzau/Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder

Eurovision-vindere sælger trofæ til støtte for Ukraine

De ukrainske vindere af dette års Eurovision, bandet Kalush Orchestra, har solgt deres trofæ fra sangkonkurrencen på en auktion.

Pengene skal gå til Ukraines militær, der kæmper mod Rusland.

Trofæet blev solgt til Whitebit, der et ukrainsk firma, der har en platform til at veksle kryptovaluta.

- En stor tak til gruppen Whitebit, der købte trofæet for 900.000 dollar, og nu er de retmæssige ejere af vortes trofæ, siger det ukrainske band søndag.

Beløbet svarer til 6,2 millioner danske kroner.

Auktionen blev afholdt ved en velgørenhedskoncert i den tyske hovedstad, Berlin, søndag.

Siden 2008 er Eurovision-vindere blevet tildelt et trofæ formet som en glasmikrofon. Det er svenskeren Kjell Engman, der står bag designet.

Det oprindelige trofæ forbliver hos arrangørerne af Eurovision, mens vindere bliver tildelt en mindre kopi af trofæet.

Ved auktionen blev Kalush Orchestras forsanger Oleg Psyuks karakteristiske lyserøde bøllehat også solgt. Alle pengene går til Ukraines forsvar.

Kalush Orchestra vandt Eurovision Song Contest med sangen "Stefania" den 15. maj i den italienske by Torino.

Sejren blev tolket som en solidaritetserklæring fra de andre lande over hele Europa i forbindelse med Ruslands invasion af Ukraine.

Russerne blev udelukket fra konkurrencen af samme grund.

Det er usikkert, hvorvidt Ukraine kan blive vært for næste års Eurovision, som traditionen ellers foreskriver, på grund af den igangværende situation.

Det er dog ikke første gang, at et land må takke nej til at være værter for showet.

Senest skete det i 1980, hvor Israel vandt for andet år i træk og takkede nej til værtskabet af økonomiske årsager.

/ritzau/dpaSource: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder

Ærø får landets første sundhedsdrone

Først med bil til færgen, så sejladsen til fastlandet, derefter køreturen til sygehuset.

Transporttiden for blodprøver fra patienter på de danske øer kan være lang, og det kan forsinke behandlingen.

Fra mandag vil det gå hurtigere for blodprøver fra Ærø, når landets første sundhedsdrone går på vingerne.

Den skal på knap 40 minutter transportere blodprøver mellem sygehuset i Ærøskøbing og Svendborg Sygehus.

Målet er, at lægerne på Ærø hurtigere kan få besked om, hvad deres patienter fejler, og dermed sætte en behandling i gang, siger Bjarne Dahler-Eriksen, der er lægefaglig direktør på Odense Universitetshospital (OUH).

- Med dronetransport kan diagnosen stilles hurtigere. Det kan for eksempel hjælpe patienter, der er indlagt med mistanke om lungebetændelse. Det kan også være patienter, der er syge af en bakterie eller af et virus.

På Ærø håber borgmester Peter Hansted (S), at dronerne på længere sigt vil kunne transportere medicin fra OUH til Ærø. Det kunne være til kræftpatienter i behandling med kemoterapi.

Da medicinen skal være frisk, kan den ikke nå frem i tide med færgen. Derfor må patienterne i dag rejse frem og tilbage mellem Ærø og OUH for at få behandlingerne.

Alene sejlturen tager fem kvarter hver vej.

- Det kan være en lang dag, særligt for ældre mennesker. Det ville være fantastisk, hvis medicinen kunne komme med dronen, så patienterne kan få den på sygehuset herovre. Eller måske på længere sigt hjemme hos sig selv, siger Peter Hansted.

Droneflyvning vil med tiden blive udbredt til flere øer, siger lægefaglig direktør Bjarne Dahler-Eriksen. Kravet er kun, at der på øen er en læge eller en sygeplejerske, der kan tage blodprøven.

- Når det kan lade sig gøre at flyve med droner over vand til Ærø, så kan det samme lade sig gøre til for eksempel Samsø, Anholt og Læsø, siger Bjarne Dahler-Eriksen.

Dronerne er testet ved HCA Airport i Odense, ved OUH og ved flyvninger internt på Ærø.

Mandag skal de stå deres prøve over vand, når transportminister Trine Bramsen (S) sender den første afsted fra Svendborg.

/ritzau/Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder