Mindst én er dræbt i droneangreb i Rusland

Russiske styrker har skudt flere droner eller andet luftskyts ned over den sydlige del af regionen Belgorod, der ligger nær grænsen til Ukraine.

Ifølge de foreløbige meldinger er én person dræbt og en anden såret. Det meddeler regionens guvernør i en besked på tjenesten Telegram.

- Over Belgorod og Belgorod-regionen har vores luftforsvarssystem skudt flere flyvende mål ned, da de nærmede sig vores by, skriver guvernør Vjatsjeslav Gladkov.

Han tilføjer, at han er på vej til området. Det skriver det russiske nyhedsbureau Tass.

Ukraines militær har postet billeder på Telegram af, hvad der angiveligt er himlen over Belgorod. Billederne viser mindst én bygning i brand.

Byen Belgorod ligger omkring 35 kilometer fra den ukrainske grænse.

Det formodede ukrainske droneangreb kommer, efter at Rusland fredag har ramt adskillige ukrainske byer med et stort antal raketter.

Mindst 31 mennesker er dræbt i de russiske raketangreb i Ukraine fredag. Over 120 andre er såret. Det oplyser myndigheder i Ukraine tidligere fredag.

På det sociale medie X siger præsident Volodymyr Zelenskyj i en videobesked fredag aften, at de mål, Rusland har ramt, tæller blandt andet 100 private hjem, 45 højhuse, skoler, to kirker, hospitaler og en fødeklinik.

- Vi vil svare de russiske terrorister igen for hvert et angreb, siger Zelenskyj.

Alene i hovedstaden Kyiv er ni mennesker dræbt og 30 såret. Her blev flere beboelsesejendomme og en lagerbygning ramt.

En række ukrainske storbyer har været mål, heriblandt hovedstaden Kyiv, Odesa, Lviv, Dnipro og Kharkiv.

Der var tale om et af de største luftangreb på Ukraines byer siden krigens start for 22 måneder siden.

/ritzau/Reuters



Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder

To blev kørt på hospitalet efter ulykke med ulovligt fyrværkeri

To unge mænd måtte torsdag aften køres på hospitalet, efter at de sammen med en tredje mand havde antændt en større mængde ulovligt fyrværkeri ved Grimstrup i nærheden af Esbjerg.

Det skriver Syd- og Sønderjyllands Politi på det sociale medie X.

- De to af dem kom herved så galt afsted, at de måtte med ambulance på sygehuset, men heldigvis udenfor livsfare, skriver politiet.

Fyrværkeriet blev ifølge politiets udmelding antændt først på aftenen.

Det fremgår også, at Syd- og Sønderjyllands Politi i forbindelse med efterforskningen af sagen har fundet 170 kanonslag.

De er blevet fundet forskellige steder, lyder det.

Fyrværkeri skal være CE-mærket, før det kan sælges lovligt i Danmark.

CE-mærket betyder, at producenten har fået fyrværkeriet testet og godkendt.

Opdager man fyrværkeri, som mangler et CE-mærke, eller som fejler ved brug, kan man kontakte Sikkerhedsstyrelsen. Styrelsen kan vejlede om, hvad man skal gøre.

Hvis professionelt fyrværkeri sælges til private, er det også ulovligt.

Nordjyllands Politi har torsdag aften også delt en opfordring på X om, at man kun bruger godkendt fyrværkeri.

Her skriver politikredsen, at man aldrig skal bruge hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri.

En foreløbig opgørelse fra Toldstyrelsen viser, at styrelsen fra 1. januar til 19. december 2023 har tilbageholdt over to ton ulovligt fyrværkeri.

Det er blandt andet kanonslag, batterier, romerlys og krysantemumbomber, tolderne finder.

Ifølge en pressemeddelelse fra Toldstyrelsen er det første gang, at man tilbageholder mere end to ton.

Det skyldes til dels mere opmærksomhed og kontrol, men der er også en øget tilgængelighed, vurderer Toldstyrelsen selv.

/ritzau/



Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder

Fagforening varsler strejke i Argentina i protest mod reformer

En af de mest indflydelsesrige fagforeninger i Argentina har varslet en generalstrejke i protest mod den nyindsatte præsident Javier Mileis økonomiske reformer.

CGT, som fagforeningen hedder, planlægger at afholde den nationale strejke 24. januar.

Javier Mileis regering sendte onsdag en lovpakke afsted til Kongressen. Lovpakken skal gøre et dekret med omfattende økonomiske reformer gældende.

Reformerne skal hjælpe med at få Argentinas skrantende økonomi tilbage på ret køl. De indebærer blandt andet ændringer i beskyttelse af arbejdstagere og foranstaltninger, der vil muliggøre privatisering af over 40 statslige virksomheder.

Hector Daer, som er generalsekretær i CGT, siger, at strejken er en protest mod dekretet og lovpakken, som "går imod hele samfundet" og giver præsidenten "al offentlig magt".

- Dekretet angriber individuelle rettigheder for arbejdstagere, kollektive rettigheder, et universelt og samlet sundhedssystem, og et uoverskueligt antal emner, som udgør vores land, siger Hector Daer.

De seneste uger har der ad flere omgange været demonstranter på gaderne i Argentina i protest mod de omfattende ændringer.

Mileis regering har advaret demonstranterne om, at de vil miste deres ret til social bistand og vil få en regning for omkostningerne til sikkerhed.

Onsdag var tusindvis af mennesker på gaden i Argentinas hovedstad, Buenos Aires. De krævede, at domstole greb ind og erklærede regeringens dekret for ugyldigt.

En række borgergrupper indgav lørdag en begæring til en domstol, om at dekretet bliver erklæret forfatningsstridigt.

Kongressen i Argentina mødes i denne uge ekstraordinært for at overveje planen.

Dekretet kan sættes ud af kraft, hvis det bliver nedstemt i begge dele af Kongressen. Ellers træder det i kraft fredag, skriver AFP.

/ritzau/AFP



Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder

Aktivister varsler blokade af Beograd i protest mod valg

Aktivister varsler en 24 timer lang blokade af den serbiske hovedstad, Beograd, fredag i protest mod påstået valgfusk.

Grupper fra den serbiske opposition har bestridt resultatet af parlaments- og lokalvalget 17. december, hvor præsident Aleksandar Vucic udråbte sit parti, SNS, som vinder.

Også internationale valgobservatører har rettet skarp kritik mod valget i Serbien.

Ifølge valgobservatører, der også omfatter Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), var der en række uregelmæssigheder under valget. Herunder betaling til vælgere og eksempler på, at der blev lagt ekstra stemmesedler i valgurnerne.

Oppositionen mener derudover, at SNS lod over 40.000 ikkeregistrerede vælgere fra nabolandet Bosnien komme til den serbiske hovedstad, Beograd, for at stemme. Det har regeringspartiet afvist.

Onsdag samledes hundredvis af demonstranter fra studenterbevægelsen Borba, hvis navn kan oversættes til kamp eller modstand, foran Beograd Universitets fakultet for filosofi. Her krævede demonstranterne revision af valglisterne.

- Vi annoncerer en 24 timer land blokade på fredag, sagde aktivisten Ivan Bijelic under demonstrationen.

Han siger, at blokaden vil starte ved middagstid, men at vejblokaderne vil blive fjernet lørdag, så deltagerne kan slutte sig til en anden demonstration.

Ivan Bijelic opfordrede deltagerne af onsdagens demonstration til at rette et enkelt spørgsmål mod ministeriet for offentlig administration i Serbien.

- Hvornår vil I åbne valglisten?, lød det.

Aleksandar Vucics højreorienterede SNS fik omkring 46 procent af stemmerne ved parlamentsvalget ifølge de officielle valgresultater. Den ledende oppositionskoalition fik 23,5 procent.

Tidligere har demonstranter sporadisk udført blokader af veje i Beograd for at få valgresultatet annulleret og et nyt valg afholdt.

Søndag aften nåede demonstrationerne sit hidtidige klimaks, da demonstranter forsøgte at storme rådhuset i Beograd.

Her brugte demonstranterne flagstænger, sten og æg til at smadre ruderne på den administrative bygning.

Politiet var til stede og brugte peberspray til at forhindre demonstranterne i at bryde ind på rådhuset.

/ritzau/AFP



Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder

"Parasite"-stjerne fundet død midt i efterforskning for misbrug

Den sydkoreanske skuespiller Lee Sun-kyun, som er kendt fra oscarvinderen "Parasite", er onsdag lokal tid blevet fundet død i Sydkorea i en bil med grillkul på passagersædet.

Det oplyser sydkoreansk politi ifølge nyhedsbureauerne Reuters og Yonhap.

Politiet oplyser, at det tidligere havde fået en anmeldelse om, at Lee havde forladt sit hjem efter at have skrevet en seddel, der lignede et selvmordsbrev.

Yonhap nævner, at Lee blev fundet i sin bil med en brikette grillkul på passagersædet. At sætte ild til en brikette grillkul udleder kulilte og kan være livsfarligt, hvis det gøres i et lukket rum.

Sangerinden Du Yuwei fra den kinesiske pigegruppe GNZ48 begik selvmord på denne måde i 2018.

Året forinden havde kpop-stjernen Kim Jong-hyun fra det sydkoreanske boyband Shinee begået selvmord på samme måde.

Lee Sun-kyun blev for alvor et internationalt navn, da han portrætterede patriarken i den rige Park-familie i "Parasite", som i 2020 vandt en Oscar for Bedste Film.

På det seneste har han dog været involveret i en skandale om misbrug af hash og andre ulovlige stoffer i Sydkorea. Narkotika er ud over at være ulovligt meget stigmatiseret i Sydkorea.

I forbindelse med efterforskningen har han været gennem tre runder af politiafhøringer. Ifølge politiet skulle det være sket adskillige gange i en såkaldt værtindes lejlighed.

Værtindeklubber er et udbredt fænomen i Sydkorea og andre dele af Østasien. Her kan man betale for at socialisere med kvinder, der blandt andet serverer drinks for en og opvarter.

Lee Sun-kyun påstod, at værtinden havde narret ham til at tage stofferne, og at han ikke vidste, hvad han tog.

Han blev testet negativ for stofferne af både indledende prøver og i sidste måned af laboratorieprøver på Sydkoreas Nationale Retsmedicinske Institut (NFS).

/ritzau/



Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder

Kim Jong-un binder sløjfe på succesfuldt år for nyt missil

Nordkoreas leder, Kim Jong-un, har onsdag indviet Det Koreanske Arbejderpartis partikongres, hvor han har fremlagt regeringens indenrigs- og udenrigspolitiske program for næste år.

Det beretter landets statslige nyhedsbureau KCNA.

Kim omtalte fra talerstolen året, der gik, som et med "store omvæltninger og forandringer".

Nordkorea har oplevet fremskridt på flere områder såvel de militære som de økonomiske, lød det ifølge KCNA fra landets suverænt mest magtfulde mand.

Nordkorea er et af verdens mest lukkede lande, og informationer fra landet stammer typisk fra udenlandske efterretninger eller beretninger fra landets egne propagandainstitutioner.

I løbet af 2023 er det dog blevet gjort klart, at Nordkorea har gjort fremskridt med sine våbenprogrammer, og tre gange er det lykkes landet at affyre sit nyudviklede missil, Hwasong 18.

Nordkorea bryster sig af, at missilet kan bære atomsprænghoveder og ramme mål op til 15.000 kilometer væk. Den radius indebærer naturligvis Sydkorea, som er landets nabo mod syd, men også hele USA's territorium.

Hwasong 18 blev præsenteret tidligere på året til et militæroptog 8. februar, hvor landet fejrer stiftelsen af den nordkoreanske hær.

Siden er det blevet testet tre gange - én gang i april, én gang i juli og senest 19. december.

Landets våbenprogram er gang på gang blevet fordømt af Vesten.

Både EU, USA og FN's Sikkerhedsråd har underlagt Nordkorea strenge sanktioner på grund af regeringens atomambitioner, og seneste har Japan, Sydkorea og USA indgået en aftale, hvor de tre lande i realtid deler efterretninger om nordkoreanske missilaffyringer.

Halvøen Korea blev delt i to efter Anden Verdenskrig.

Nordkorea, som fik støtte fra den kommunistiske Sovjetunion, og Sydkorea, som fik støtte fra det liberale USA, gik i krig med hinanden i 1950.

Kamphandlingerne sluttede med en våbenhvile i 1953, men formelt set er de to lande stadig i krig med hinanden. Nordkorea betragter i dag Sydkorea og USA som sine absolutte ærkefjender.

Sydkorea og Japan er ikke medlemmer af Nato, men arbejder tæt sammen med den vestlige forsvarsalliance.

USA's militærbase i Sydkorea er en af de største amerikanske militærbaser uden for USA, og den huser knap 30.000 soldater. USA og Sydkorea gennemfører ofte militærøvelser sammen, hvilket Nordkorea betragter som trusler.

Nordkorea svarer typisk igen med demonstrationer af dets evne til at sende missiler ud over Det Japanske Hav.

I sidste uge sagde Kim Jong-un, at Nordkorea bestemt ikke vil tøve med at angribe med atombomber, hvis en fjende truer med atombomber.

/ritzau/



Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder

Demonstranter smadrer vinduer i Beograd efter påstået valgfusk

Oppositionsstøtter har smadret vinduer på rådhuset i den serbiske hovedstad Beograd søndag.

Det skete som et led i protester i forbindelse med påstået valgsvindel.

Politiet har ifølge en journalist fra nyhedsbureauet AFP, som var til stede, svaret igen med peberspray.

Demonstranterne brugte flagstænger, sten og æg til at smadre vinduerne på hovedstadens administrative bygning, ligesom de forsøgte at storme rådhuset. Det forhindrede politiet dog.

Politiet var til stede ved hovedindgangen med skjolde, har AFP-journalisten oplyst.

Der er ikke umiddelbart meldinger om anholdte.

Den serbiske opposition beskylder regeringspartiet SNS og præsident Aleksandar Vucic for valgfusk.

Også internationale valgobservatører har rettet skarp kritik mod parlamentsvalget.

Der var en lang række uregelmæssigheder ved valget, herunder betaling til vælgere og eksempler på, at der er lagt ekstra stemmesedler i valgurnerne.

Det har valgobservatører, der også omfatter Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), oplyst.

Oppositionen mener derudover, at SNS lod over 40.000 ikkeregistrerede vælgere fra nabolandet Bosnien komme til den serbiske hovedstad, Beograd, for at stemme. Det afviser regeringspartiet.

Vucic siger i kølvandet på protesterne, at staten "vil være i stand til" at anholde de ansvarlige for hændelserne.

- Scenerne er dramatiske, fordi vi ikke er vant til at se nogle, der smadrer vinduer, har Vucic udtalt til pro-regeringskanalen Pink TV i en speciel udtalelse ifølge nyhedsbureauet Beta.

- Men ingen revolution kommer til at indtræffe, og de får ikke succes.

Serbiens indenrigsminister har opfordret demonstranter til at afholde sig fra at bruge vold.

/ritzau/



Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder

Forskningsprojekt skal mindske fragtskibes forbrug af brændstof

Et nyt internationalt forskningsprojekt med Syddansk Universitet (SDU) i spidsen skal bekæmpe kødannelser uden for havnene.

Det skriver SDU i en pressemeddelelse.

Formålet med projektet er at sikre, at fragtskibe ikke spilder for meget brændstof, fordi de skal vente på at få en kajplads.

På den måde vil skibene udlede mindre CO2.

Forskningslederen bag projektet er Julia Pahl, som er lektor på Det Tekniske Fakultet på SDU.

Hun forklarer, at blandt andet vejrforhold kan være med til at forhindre, at skibe ankommer til havnene det aftalte tidspunkt.

Når skibene bliver forsinkede, er der risiko for, at de mister deres kajpladser og derfor bliver nødt til at vente på at få en ny plads.

- De sejler i et bestemt tempo og skal vente, hvilket udleder en del CO2. Så idéen her er, at man kommunikerer den forventede ankomsttid og forsinkelser gennem vores løsning, siger Julia Pahl.

Hun tilføjer, at projektet skal gøre skibene bedre til at bruge metoden "slow steaming". Det vil sige, at de sejler langsommere, når de skal til en havn, fordi de på forhånd ved, at der vil være kø, hvis de sejler det normale tempo.

- Når de bruger "slow steaming", kan de spare brændstof og dermed udlede mindre CO2.

I en rapport fra 2020, som er udarbejdet af blandt andet FN's søfartsorganisation (IMO), står der, at skibe bruger mellem fem til ti procent af deres tid på at vente på at sejle ind i en havn.

Det er netop det, som forskningsprojektet, der hedder "Mission" - en forkortelse af "Maritime just in time optimisation" - vil gøre op med.

Projektet handler om at udvikle en kommunikations- og logistikplatform, som skal sørge for, at skibene først ankommer til havnene, når der er plads til dem.

- Der er tale om en it-løsning, der skal kunne integreres i eksisterende systemer. Den skal være en platform, der skal dele tidsoplysninger mellem parterne i rette tid.

Ud over SDU er 30 europæiske partnere - heriblandt universiteter, havne, shippingfirmaer og teknologivirksomheder - involveret i projektet, der ventes at tage 3,5 år.

"Mission" skal efter planen skydes i gang i januar. Kommunikations- og logistikplatformen ventes at blive testet i 2025.

Projektet er finansieret af Europa-Kommissionen og er støttet med 7,5 millioner euro, som svarer til knap 56 millioner kroner.

/ritzau/



Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder