Muligt præsidentemne tager kontrol over Disneys selvstyreområde

Floridas guvernør, republikaneren Ron DeSantis, har mandag med en ny lov taget kontrol over Walt Disney Worlds delvist selvstyrende distrikt i delstaten.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Tiltaget menes ifølge flere medier at være en strafaktion for, at underholdningsgiganten har kritiseret en meget omstridt lov, som republikanerne i Florida har vedtaget.

Loven forbyder skoler at lære børn i de mindste klasser om seksuel orientering og kønsidentitet. Den har været en mærkesag for DeSantis, der ofte markerer sig i identitetspolitiske spørgsmål.

Disney World har i over 50 år hørt under et særligt distrikt i Florida.

Men med en ny lov kan DeSantis nu indsætte sin egen bestyrelse for distriktet og dermed holde opsyn med driften af området.

- I dag slutter virksomhedskongedømmet endelig, siger DeSantis ifølge nyhedsbureauet AP.

- Der er en ny sherif i byen, og ansvarlighed bliver den nye rettesnor, siger DeSantis, der af mange ventes at slutte sig til præsidentvalgkampen frem mod 2024.

Den særprægede selvstyreordning stammer tilbage fra 1970'erne, hvor forlystelsesparken åbnede.

Den betyder, at Walt Disney World hører under Reedy Creek Improvement District, som er en uafhængig myndighed, der er undtaget en række delstatslige love.

Ordningen har givet Walt Disney World fordele i skatteforhold og i forbindelse med at kunne indrette sig, som selskabet ønskede. Til gengæld har forlystelsesparken selv skullet stå for basale ydelser som el, vand og veje. Den har også haft sin egen redningstjeneste såsom brandvæsen.

Ordningen var stærkt medvirkende til, at Disney i sin tid valgte at placere Walt Disney World i netop Florida.

DeSantis sagde ifølge AP, at selskabet nu vil komme til at betale mere i skat end tidligere. Han kommer dog ikke med yderligere detaljer om skatteforholdene.

Med den nye lov kommer Reedy Creek-distriktet til at ændre navn til Central Florida Tourism Oversight District. Området kommer til at skulle under tæt opsyn af regeringen i Florida.

Bestyrelsen i Ready Creek blev valgt af landejere i distriktet, som Disney ejer to tredjedele af. Nu skal de fem bestyrelsesmedlemmer udskiftes med en række DeSantis-allierede, skriver AFP.

/ritzau/



Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder

Et stykke papir skal få flere unge frivillige i idrætsforeninger

Et skriftligt bevis på unges engagement i den lokale idrætsforening skal give flere unge frivillige.

Det er målet med det certifikat, som idrætsforeninger landet over skal kunne give de unge frivillige.

Det sker under navnet Frivillig for fremtiden, som DGI lancerer sammen med 56 af landets kommuner.

- Det her initiativ er sat i verden for at sikre en tydeligere stemme for de unge i idrætsforeningerne og dermed langt bedre rammer for at de kan udøve deres engagement, siger Charlotte Bach Thomassen, som er landsformand i DGI.

- Man har brug for at trænere, ledere og instruktører i idrætsorganisationer tager de unge med helt tæt ind omkring aktiviteten, giver dem mulighed for at engagere sig og gøre sig gældende i højere grad.

På workshops skal lederne klædes på til arbejdet med de unge. Derfor vil de deltagende blive udfordret i dilemmaspil, fokus på paradokser og udfordringer, som foreninger står over for, når de gerne vil give unge et større ansvar.

Og der kan certifikatet være en faktor.

- Det giver først og fremmest en anerkendelse af, at vi har set dig, oplevet dig og du bringer stor værdi ind i vores forening. Det vil vi faktisk gerne give dig et stykke papir på, siger Charlotte Bach Thomassen.

- Så kan unge bruge det ind i uddannelsesmæssig fremtid, ind i jobsøgningssammenhæng og i det hele taget opleve det her med, at her gør man faktisk en forskel.

Jagten på flere unge frivillige sikres ifølge hende ikke alene med certifikatet. For det vil for nogle unge betyde mere end for andre at blive tildelt papiret.

- Certifikatet gør det bestemt ikke alene. Det er et stærkt ungemiljø, det er nogle opmærksomme voksne, det er nogle superfede opgaver og aktiviteter, som unge tænder på, og det skal udvikle deres engagement, siger Charlotte Bach Thomassen.

- Men jeg tror, at mange unge gerne vil have det her synlige bevis på og den anerkendelse af, at de faktisk gør en forskel.

/ritzau/



Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder

Skærme i folkeskolen: »Det bliver et problem, når eleverne sidder som kontorfolk«

Regeringens ønsker om at nedbringe mængden af skærmtid i folkeskolen. Forslaget hilses velkommen af en skoleforsker, som dog mener, at der skal fjernes nogle sten, hvis ambitionen skal indfries. Fra DI lyder der imidlertid en opfordring til, at skærmene blot skal bruges rigtigt.

Source: http://jyllands-posten.dk/indland/?service=rssfeed

Politi fjerner samiske aktivister fra norsk ministerium

En gruppe aktivister, der har opholdt sig i det norske Olie- og Energiministerium siden torsdag, er natten til mandag blevet fjernet af politiet.

Det sker, fordi de ikke fulgte en ordre om at forlade bygningen.

Det fortæller indsatsleder Gjermund Stokkli fra politiet i Oslo til det norske nyhedsbureau NTB.

- Vi kører dem til politistationen, hvor de vil blive registreret, siger han.

Aktivisterne havde fået til klokken 02.25 til at forlade bygningen. Ved 03.00-tiden blev de kørt fra stedet i politibiler med blå blink.

13 aktivister har siden torsdag opholdt sig inde i receptionsområdet i Olie- og Energiministeriet i det centrale Oslo.

Torsdag var det 500 dage siden, at den norske Højesteret afgjorde, at to vindmølleparker på halvøen Fosen i Trøndelag er opført ulovligt, fordi de krænker samernes ret til kulturudøvelse.

Anlægget står dog fortsat, og det er aktivisterne utilfredse med.

Derfor indtog 13 samiske aktivister fra den kulturpolitiske organisation NSR-Nuorat og Natur og Ungdom receptionen i ministeriet torsdag formiddag i protest.

Der har de opholdt sig indtil nu.

En af aktivisterne, Ella Marie Hætta Isaksen, var ifølge Natur og Ungdom blandt de første, der blev anholdt natten til mandag.

- Det var et chok for os allesammen, men vi vil bruge vores stemme til at råbe højt om bruddet på menneskerettigheder hele vejen til fængselscellen, udtaler hun i en pressemeddelelse.

Den svenske klimaaktivist Greta Thunberg er natten til mandag til stede ude foran Olie- og Energiministeriet i den norske hovedstad.

Hun skulle efter planen have mødtes med aktivisterne inde i ministeriet søndag aften, men blev af sikkerhedshensyn nægtet adgang.

I stedet vil Thunberg slutte sig til en demonstration uden for Olie- og Energiministeriet mandag morgen. Her planlægger aktivister at spærre alle indgange til bygningen og forhindre ansatte i at komme på job.

Demonstrationen er arrangeret af NSR-Nuorat og Natur og Ungdom.

/ritzau/NTB



Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder

15 mænd stormer stemmeoptælling efter valg i Nigeria

Søndag stormede 15 mænd et center i Lagos, hvor der blev optalt stemmer efter det nigerianske præsident- og parlamentsvalg lørdag.

Det viser tv-billeder.

Der blev sat soldater ind for at stoppe de 15 mænd.

Lørdag gik nigerianerne til stemmeurnerne for at vælge en ny præsident og et nyt parlament i landet. Der er endnu ikke kommet et endeligt resultat.

- Bøller. De kom bare med dolke og slog alle fra Labour Party, siger partiets sekretær Jacob Suleiman, efter at soldater fik stoppet angrebet.

Præsidentvalget i Nigeria ventes at blive det tætteste i landets historie. Der skal findes en ny præsident, efter at Muhammadu Buhari fra All Progressives Congress har siddet de maksimale otte år på posten.

Søndag er landets valgkommission begyndt at fremlægge resultater fra Nigerias delstater.

De tre kandidater, der regnes som favoritter til præsidentposten, er Lagos-guvernør Bola Tinubu fra All Progressives Congress, tidligere vicepræsident Atiku Abubakar fra det største oppositionsparti, Peoples Democratic Party, og tidligere guvernør i Anambra Peter Obi fra det mindre Labour Party.

De første resultater fra delstaten Ekiki har vist, at Bola Tinubu har fået størstedelen af stemmerne her.

Formanden for landets valgkommission, Mahmood Yakuba, siger søndag, at der vil blive fremlagt flere valgresultater mandag klokken 11.00 lokal tid.

De tre partier, der kan ende med at vinde præsidentposten, har klaget over uregelmæssigheder ved valget.

Labour Party har revset valgkommissionen for ikke at offentliggøre resultater fra hvert enkelt valgsted på dets hjemmeside. Det havde kommissionen ellers lovet at gøre for at sikre gennemsigtighed.

Valgkommissionen har i en udtalelse undskyldt for ikke at overholde det løfte.

Både Peoples Democratic Part og All Progressives Congress har klaget over, at lokale medlemmer af valgkommissionen er blevet presset til at ændre på resultaterne, inden de er blevet indsendt.

/ritzau/Reuters



Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder

Pressede kæledyrsejere overlader flere dyr til internater

Flere og flere kæledyrsejere magter ikke at passe deres kæledyr og overlader i stedet dyrene til Dyrenes Beskyttelses internater.

De seneste tre år er antallet af såkaldte sociale sager hos Dyrenes Beskyttelse steget fra 600 i 2020 til 915 sidste år.

I 2022 omhandlede sagerne 2539 kæledyr, hvoraf 1312 endte på organisationens ti internater landet over.

Sociale sager er ifølge dyreværnschef Yvonne Johansen sager, hvor ejeren ikke har haft råd og overskud til at have kæledyret på grund af et mistet job eller er blevet ramt af sygdom eller misbrug.

- Det er en gruppe mennesker, der ofte ikke har noget stort netværk at trække på.

- Når de bliver syge eller på anden måde ramt af livet, kan de ikke tage vare på sig selv og heller ikke deres kæledyr, siger hun.

Det er oftest hunde og katte, det drejer sig om.

De har ifølge dyreværnschefen i mange tilfælde været ejerens "livline" til samfundet og er blevet passet godt på.

Men i det øjeblik, det kollapser for ejeren, er der ikke noget netværk til at tage sig af dyrene.

Dyreværnschefen forventer, at udviklingen vil fortsætte.

Det lægger pres på Dyrenes Beskyttelse. Både i forhold til at finde plads til dyrene og finde penge til at løse opgaven.

- Når vi ser noget, der ligner en fordobling på tre år, er vi selvfølgelig bekymret over udviklingen.

- Det tager rigtig lang tid at håndtere de her sager, og det lægger beslag på store ressourcer hos os og vores frivillige, siger hun.

Nogle af dyrene har ifølge dyreværnschefen ikke været socialiseret og er ikke vant til at omgås andre mennesker og dyr.

Dyrene bliver typisk vurderet af dyrlæger i forhold til deres adfærd og sundhed.

Derefter tages der beslutning om, hvorvidt de er egnet til at blive formidlet videre eller skal aflives.

Yvonne Johansen så gerne, at samfundet kunne træde til med en hjælpende hånd, når det ramler for borgere uden noget netværk til at tage sig af dyrene.

- Vi ser det som samfundets opgave at hjælpe de her borgere og dermed også dyrene.

- Hvis man kunne spænde et sikkerhedsnet ud og eksempelvis fra kommunens side betale for midlertidig pasning og sundhedstjek af dyret, kunne det være, at ejeren på sigt kunne få sin hund eller kat tilbage, siger hun.

/ritzau/



Source: http://www.kristeligt-dagblad.dk/rss/nyheder